Átadták a 2015. évi Dr. Genersich Antal Díjakat

2015. november 21-én a Semmelweis Egyetem Dies Academicus ünnepség keretében kerültek átadásra az ez évi Dr. Genersich Antal díjak.

2015. november 21-én a Semmelweis Egyetem Dies Academicus ünnepség keretében kerültek átadásra az ez évi Dr. Genersich Antal díjak.

A névadó Genersich Antal 1842-ben született Nagyszombaton. Szüleit korán elvesztette és minden anyagi támasz nélkül iratkozott be a Pesti Egyetem Orvosi Karára. 1865-ben avatták orvosdoktorrá, majd rövid idő múlva megszerezte a sebészdoktori, szülészi és szemsebészeti oklevelet is. Az orvosi kar felismerte kiváló képességeit és 1868-ban állami ösztöndíjjal külföldi tanulmányútra küldte. Ennek során a kor legnagyobb szaktekintélyeinél: Recklinghausennél, Rokitanskynál, Ludwignál és Virchownál folytatott tanulmányokat. Az 1872-ben felállított Kolozsvári Egyetemen a kórbonctan tanára lett és létrehozta a Kórbonctani Intézetet. Az itt eltöltött csaknem negyed évszázad alatt dolgozataiban, tanulmányaiban szinte teljesen feldolgozta a kórbonctan egész szakterületét. 1895-től a Budapesti Királyi Magyar Tudományegyetem I. sz. Kórbonctani Tanszékére kapott meghívást. Egy-egy éven át az orvosi kar dékánja, majd az egyetem rektora volt. Korának nemzetközi mércével mérve is kimagasló tudósa és oktatója volt, aki elsőként írta le az alkoholos cardiomyopathiát német nyelven és új eredményekkel járult hozzá a gümőkór kórtanához. A pathológián kívül magas szintre emelte egyetemünkön az igazságügyi orvostan művelését is. Logikusan felépített és tudományosan megalapozott szakvéleményei a legmagasabb igazságszolgáltatási fórumok előtt is rendkívüli tekintélyt biztosítottak számára. A Magyar Tudományos Akadémia levelező, majd rendes tagjává választotta. Idős kora ellenére is fáradhatatlanul dolgozott és csak betegsége miatt vonult nyugalomba 1913-ban. Budapesten hunyt el 1918-ban és kérésére a kolozsvári Házsongárd Temetőben helyezték örök nyugalomba. Az emlékének ápolására létrehozott Genersich Alapítvány Kuratóriuma minden évben egy akadémikusnak, egy kimagasló életművel rendelkező pathológusnak és onkológusnak, és a tudományos diákköri munkában kiemelkedő eredményt felmutató orvostanhallgatóknak Genersich Díjat adományoz. A díjak odaítéléséről - szakmai előterjesztések alapján - a Kuratórium titkos szavazással hozta meg döntését.

A Dr. Genersich Antal Alapítvány Kuratóriuma ebben az esztendőben is díjazza a kiváló hallgatókat.


A díjakat átadták:

  • prof. Sótonyi Péter akadémikus, a Kuratórium tiszteletbeli társelnöke
  • prof. Szentirmay Zoltán, a Kuratórium Elnöke
  • Genersich Sándor (Florida-Esztergom), a család doyenje
  • Tankó Attila címzetes egyetemi tanár, a Kuratórium titkára.

Az I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetből: Molnár Anna V. éves hallgató már I. éves korától fokozatosan bekapcsolódott az Intézet tudományos munkájába. Jelenleg a Tumorbiológia munkacsoport kutatásait segíti rendszeres jelenlétével és munkájával. Rendkívül szorgalmas, érdeklődése az Intézet hasznos tagjává teszi.

A II. sz. Patológiai Intézetből: Kocsmár Éva, VI. éves ÁOK hallgató. A patológia tantárgy iránt mutatott érdeklődésével és tudásával már III. évesen kiemelkedett csoporttársai közül a Semmelweis Egyetem II. sz. Patológiai Intézetében. IV. éves korától az intézet díjas demonstrátora. Oktatási feladatain túl is bejárt boncolásokon részt venni, hogy boncolási technikáját és patológiai tudását csiszolja, így a bonctermi gyakorlatokon önállóan képes oktatni a harmadéveseket.

Az Országos Igazságügyi Orvostani Intézetből: Pál Dániel VI. éves ÁOK hallgató. A különböző kóroktani aorta ruptúrák klinikai és boncolási (kórbonctani és hatósági) eseteinek összehasonlító vizsgálatát végzi.
A vizsgálatok két csoportból állnak úgy, mint

  1. A vizsgálati esetek számítógépes programjának kidolgozása.
  2. Az elemzett kérdések objektív megválaszolása.

A kérdőíves adatbázist a munkacsoport által kidolgozott számítógépes, matematikai, statisztikai program épülő módszerrel elemezték és dolgozták föl.

A Magyar Patológusok Társasága felterjesztése alapján patológus Dr. Genersich Antal díjat kap Bodó Miklós professzor úr. Úttörő munkájaképpen Döbrössy Lajossal együtt 1972-ben megindította a citológia diagnosztikai asszisztensképző szakosító tanfolyamot, ami 10 hónapos tanulmányi idő alatt évente 15-20 citológus előszűrő asszisztens kiképzését biztosította. Ezzel biztosította a nélkülözhetetlen kolléganők szervezett kiképzését. Ezáltal lehetővé vált a méhnyakrák-szűrés országos kiterjesztése is. Nyolc évig vezette a Nemzetközi Rákellenes Unió Diagnosztikai Csoportját. 1990 óta az MTA Doktora.

A Magyar Onkológusok Társasága felterjesztése alapján: Tóth Erika PhD, az Országos Onkológiai Intézet főorvosa kap onkológus Dr. Genersich Antal díjat.
A Debreceni Orvostudományi Egyetem elvégzése után 1991-ben kezdett az Országos Onkológiai Intézetben dolgozni. Részt vesz a postgraduális képzésben, rendszeresen tart előadásokat szakorvos továbbképző tanfolyamokon. 2012 óta az Országos Onkológiai Intézet Sebészeti és Molekuláris Patológiai Osztályának megbízott vezetője.

Az akadémikusok számára létesített Genersich Antal Díjat ebben az évben a Kuratórium döntése alapján: Petrányi Győző akadémikus, az Országos Vérellátó Szolgálat tanácsadója kapja. Petrányi Győző professor emeritus az immunogenetikai és a transzplantációs immunológia nemzetközileg ismert és elismert szakembere, számos hazai és nemzetközi tudományos társaság vezetőségi tagja, ill. elnöke. Széchenyi-díj, Állami díj, Akadémiai díj és a Szentgyörgyi Albert díj tulajdonosa. Tudományos munkássága mellett jelentős klinikai és oktatói tevékenységet végez, iskolateremtő személyiség.

A Kuratórium különdíjat adományoz Süveges Ildikó emerita professzornak, a határon túl élő magyar egészségügyi dolgozók érdekében kifejtett több évtizedes munkásságáért. Professzor asszony Egyetemünkön az I. sz. Szemészeti Klinika nyugalmazott tanszékvezetője. A Magyar Egészségügyi Társaság megalakulásától részt vett a szervezeti és kapcsolati háló megtervezésében és felépítésében. Több ciklusban a szervezet alelnökeként, majd elnökeként járta végig az egyes határon túli, immár önállóan is bejegyzett szakmai szervezeteket. 2010-ben pedig Budapesten szervezte meg a Magyar Orvosok és Egészségügyi Dolgozók VII. Világtalálkozóját.

A Kuratórium felterjesztése alapján külön díjat kap Dr. Lyákh Erzsébet főorvosnő, az Ungvári Gyermekgyógyászati Szolgálat vezetője, a Kárpátaljai Magyar Egészségügyi Dolgozók Társaságának vezetőségi tagja.
A felsőfokon végzett szakmai tevékenysége mellett, a Genersich díjat már évekkel ezelőtt elnyert férjével együtt a kárpátaljai magyar közösség egyik meghatározó személyisége.

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Következő esemény

ESMO tagság

 

 

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy érvényes MOT® tagság esetén az ESMO (European Society for Medical Oncology) éves tagsági díját Társaságunk megtéríti. A kedvezmény igénybevételének módjáról, illetve további kedvezményekről megújult honlapunkon (www.oncology.hu) olvashat.

 

Az ESMO eseményekről, tanfolyamokról az alábbi oldalon tájékozódhat: https://www.esmo.org/

Emlékeztető

 

A
Magyar Onkológusok Társasága®, mely közhasznú civil szervezet,
jogosult
az   SZJA 1 %  - ának
befogadására, amennyiben javára ilyen felajánlás történik.


Kérjük,
hogy
adója 1%-ával támogassa Társaságunkat,
ezzel is elősegítve az általunk kitűzött célok megvalósítását,
melyek:
egészségmegőrzés, betegségmegelőzés, gyógyító-, egészségügyi rehabilitációs tevékenység, tudományos tevékenység, kutatás, ismeretterjesztés
Szakmai és tudományos tevékenységünkkel hozzájárulunk a rosszindulatú daganatos betegségek keletkezésével, megelőzésével, kimutatásával és kezelésével kapcsolatos ismeretek gyarapításához és azok elterjesztéséhez.

 

Segítségüket megköszönjük,
a támogatás felhasználásáról - az előírásoknak megfelelően - nyilvános tájékoztatást, elszámolást adunk.

 

Adószámunk,
melyre a támogatást várjuk:
19000479-2-43

 

Teljes tájékoztató >>

 



 

A MOT® - tagdíj összege 2024-ben is változatlan,

 

40 év alattiaknak (diplomások): 2.000,- Ft
szakdolgozóknak (diplomások is): 2.000,- Ft
40 év feletti diplomásoknak: 5.000,- Ft
nyugdíjasoknak, tiszteletbeli tagoknak,orvostan- és  Ph.D. hallgatóknak (max.4évig) a tagság ingyenes

 

A MOT® bankszámlaszáma:
OTP Bank, 11709002-20335665

 

Tisztelettel kérjük, hogy a nevet és pecsétszámot (ha van) a közlemény rovatban szíveskedjenek feltüntetni.

 

Teljes tájékoztató >>